Μια πολύ καλή συνταγή για χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο. Για γέμιση βάζουμε μόνο άγρια χόρτα, σπανάκι και μυρωδικά, καθόλου τυρί, οπότε είναι νηστίσιμη (αν εξαιρέσεις το αυγό) και αρκετά ελαφριά αν κάνετε δίαιτα ή διατροφή.
Υλικά Συνταγής
Για την γέμιση
- 1 κιλό χόρτα άγρια
- Μισό κιλό σπανάκι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο
- Μισο κιλό αλεύρι σκληρό
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Μισό κ.γ. αλάτι
- 1 φλιτζανάκι κρασί κόκκινο
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- Λίγο βούτυρο για το ταψί
- 1 κρόκος αυγού
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα και το σπανάκι. Τα στραγγίζουμε και τα
κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα χόρτα με το σπανάκι και προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, το μάραθο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Έπειτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε όλα τα χόρτα για 10 λεπτά να μαραθούν.
Προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το φύλλο που θα βάλουμε στη χορτόπιτα μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά του φύλλου, δηλαδή νερό, κρασί, ελαιόλαδο και αλάτι.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Εγώ για ευκολία, το κάνω στο μίξερ με το εργαλείο για ζύμωμα.
Έπειτα, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και «ανοίγουμε» λεπτό φύλλο με τον πλάστη. Όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε, τόσο καλύτερα.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί, και απλώνουμε το ένα φύλλο στο κάτω μέρος. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε την χορτόπιτα στη σε φόρμα σιλικόνης.
Από πάνω βάζουμε όλα τα χόρτα που τσιγαρίσαμε στην αρχή, και κλείνουμε την χορτόπιτα από πάνω με το άλλο φύλλο. Κοιτάμε να μην υπάρχουν κενά γύρω-γύρω.
Τέλος, χαράζουμε την χορτόπιτά μας σε τετράγωνα κομμάτια και την αλείφουμε με τον κρόκο.
Ψήνουμε τη χορτόπιτα για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κοιτάμε να μην αρπάξει το φύλλο από πάνω. Αν θέλουμε με ένα μαχαίρι κοιτάμε να έχει ψηθεί το κάτω φύλλο.
Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε να κάτσει για λίγη ώρα και μετά κόβουμε την χορτόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!